Banklån

Vissa av oss tar gärna ett lån lite då och då, för att lösa små tillfälliga kriser eller för att kunna unna oss lite extra. Andra väntar hellre med att köpa tills man har sparat ihop pengarna, och det kanske har något med uppväxt och uppfostran att göra. Många i de äldre generationerna har nämligen växt upp med en helt annan syn på lån än den vi har idag. För de flesta är det helt naturligt att låna pengar om man inte har tillräckligt på kontot, när man ska köpa något eller har andra typer av utgifter. Förr ansågs det inte lämpligt att sätta sig i skuld, om det inte handlade om så stora affärer att det inte fanns möjlighet att spara ihop pengarna före köpet. Många i denna generation tog kanske bara ett lån i livet och det var när man köpte hus.

Kan ett banklån vara till hjälp?

Idag ser vi på lån på ett annat sätt, och det finns också en uppsjö av olika lån anpassade för olika behov och situationer. Det finns små, tillfälliga lån som de vanliga bankerna aldrig tillhandahållit och det finns större banklån för de tillfällen när man behöver låna lite mer. Om du, till exempel, ska köpa ett hus får du finansiera det med ett bolån. Detta är ett banklån där banken tar huset som säkerhet, och därför kan du få en relativt låg ränta på lånet. Men, du får bara låna till 85% av husets värde och resten ska betalas som en kontantinsats. Men, med de höga bostadspriser som är idag blir kontantinsatserna stora och det är få personer som kan plocka fram dessa pengar kontant. Men, även om du inte kan få den delen på ditt bostadslån kan du få ett vanligt banklån som du kan använda till kontantinsatsen.

Kontantinsatser är självklart inte det enda du kan använda ett banklån till.  Banklån finns som sagt i alla storlekar och former, och de vanliga bankerna erbjuder banklån utan säkerhet från 15 000 kronor och uppåt. Taket brukar ligga någonstans mellan 350 000 och 400 000 kronor beroende på vilken bank du lånar hos. Men det är ju inte alltid man behöver låna så mycket som 15000 kronor. Behöver du bara en mindre summa för att klara en oförutsedd utgift, kan du inte söka ett lån hos någon av de vanliga bankerna. Då får du istället vända dig till någon av de nyare långivarna, som du oftast hittar på internet. Här kan du få lån på så små belopp som 500 kronor, och de flesta av dessa smålån sträcker sig upp mot bankernas nedre gräns för privatlån, det vill säga lån utan säkerhet. Det betyder att det finns lån från 500 kr och upp till flera hundra tusen kronor, och du kan alltså få ett banklån som är exakt skräddarsytt efter dina egna behov. Dessutom kan du i de flesta fall också bestämma hur lång tid du vill ha på dig att betala, vilket gör det möjligt att få ett lån som passar din ekonomiska situation.