Bläckpatroner

Det är många som är lite rädda för elektronik och inte vågar försöka sig på ens de enklaste saker själv. Det är synd, för det är väldigt mycket man faktiskt kan göra själv, utan några speciella förkunskaper.  Att byta ut tomma bläckpatroner, till exempel, är enkelt och går snabbt och du behöver inte kunna mycket om datorer för att klara det. Men, om du bara tar dig tid och försöker kommer du snart att upptäcka att det faktiskt inte är så svårt att göra såna saker själv. Det finns egentligen inget som kan gå fel bara du ser till att få rätt bläckpatroner till din skrivare. Det viktigaste är att du köper bläckpatroner som är gjorda för din skrivare. Då kommer du att få bra kvalitet på dina utskrifter och du riskerar inte att patronerna förstör skrivaren.

Men, egentligen är detta heller inget stort problem, som behöver avskräcka dig från att byta bläckpatroner själv, eftersom det oftast inte ens går att sätta i en bläckpatron som inte är kompatibel med skrivaren, eftersom den förmodligen inte passar i hållaren. Ha skrivarens namn och modell tillgängliga när du beställer dina bläckpatroner så kommer du att få de rätta. Köper du dina patroner på nätet behöver du bara klicka dig fram till den skrivare du vill ha bläckpatroner till, så kommer du att se hela sortimentet av kompatibla patroner å skärmen. Det är alltså inte svårt att hitta rätt bläckpatroner, även om utbudet är så stort. Vid första anblicken kan det te sig som en ogenomtränglig djungel av bläckpatroner, i synnerhet om du inte är van att köpa patroner eller andra tillbehör till skrivare och dator. Men, bara du anger namn och modell på skrivaren får du fram en översikt över de bläckpatroner du kan köpa, och som garanterat kommer att fungera i din skrivare.

Byta bläckpatroner själv

De flesta moderna färgskrivare har fyra olika bläckpatroner. En för var och en av färgerna gult, blått, rött och svart. Och i vissa fotoskrivare sitter en extra patron för svart, för att ge extra svärta i bilderna.  Det händer ytterst sällan att alla bläckpatronerna tar slut på en gång, så oftast behöver du bara byta ut en i taget. Givetvis kan du köpa hem de resterande färgerna, så att du har dem hemma den dag behållarna blir tomma. De flesta skrivare har en funktion som, på ett eller annat sätt, talar om när bläcknivån börjar bli låg och det är dags att byta bläckpatron. Om din skrivare inte har denna funktion kan det vara svårt att veta vilken behållare som är tom och behöver bytas ut. Enklast är då att skriva ut en bild och se hur den ser ut. När det fattas en färg blir färgåtergivningen helt fel, och genom att se på vilken färg som dominerar kan du också räkna ut vilken som fattas. Blir bilden grön, till exempel, är det den röda bläckpatronen som ska bytas ut. Svårare än så är det inte, och själva bytet av bläckpatron tar inte många sekunder i anspråk.