Inkomstförsäkringar

Ibland känns det tungt och trögt att komma ur sängen på morgonen och ta sig iväg till jobbet. Alla har inte lyckan att ha ett jobb man älskar och ibland kommer kanske tankar om att det vore skönt att slippa. Men, har du tänkt på vad som egentligen skulle hända om du faktiskt skulle bli av med ditt jobb en dag? Oavsett om man jobbat många år på samma arbetsplats eller om man nyss lyckats få ett fast anställningskontrakt känns nog det där med uppsägning och arbetslöshet trots allt ganska avlägset och något man egentligen inte vill tänka på. Men, idag finns det, tyvärr, ingen som kan ta för givet att man har kvar sitt jobb ända fram till pensionen, hur duktig man än är.

Därför kan det vara bra att tillåta sig att fundera lite över vad som skulle hända om man plötsligt blev arbetslös. Visst skulle du få ligga kvar i sängen, och du skulle inte behöva dra iväg till jobbet när du inte vill. Men, ganska snart skulle nog denna frihetskänsla bytas mot en viss frustration och stress över att inte ha fasta rutiner och ett jobb att gå till som du varit van vid. Att framtiden är oviss är en känsla som följer automatiskt med arbetslöshet och det blir då också ett stressmoment. Att bli arbetslös när man har haft ett fast jobb blir en stor omställning, som kan påverka det vardagliga livet ordentligt. Den mest märkbara förändringen ligger förmodligen på det ekonomiska planet och är inte mindre stressande den.

När du har gjort din sista dag på jobbet kan du inte längre räkna med en fast månadslön på kontot. Den lön som du byggt upp en stor del av ditt liv på är helt plötsligt borta. Det är tack vare den fasta lönen från jobbet som du har kunnat köpa hus, bil och kunnat resa och unnat dig en del av livets goda. Tagit lån som ska betalas även när du inte har den fasta inkomsten inte finns kvar. För ånga blir detta en stor chock, och man tvingas ompröva mycket i sin vardag. Kommer ja att bli tvungen att flytta från huset? Måste jag sälja bilen?

Inkomstförsäkringar för alla

Du blir inte ställd på bar backe direkt den dagen du måste lämna ditt jobb. Som medlem i en a-kassa får en viss ersättning därifrån, som sägs motsvara 80 % av din nuvarande inkomst. Men det är tyvärr en sanning med modifikation. Det finns ett tak i a-kassan, som gör att det inte är så många som faktiskt kan kvittera ut de där 80 procenten. Taket gör att många hamnar långt under denna andel och ju högre inkomst du har desto mer förlorar du. Därför har man infört inkomstförsäkringar som täcker upp för den del av inkomsten som hamnar över a-kassans tak. Det betyder att du, med en inkomstförsäkring, kan få ut lika stor andel av lönen även om du har en hög inkomst. Med a-kassa och försäkring tillsammans kommer du att få ut dina 80 procent av inkomsten, trots a-kassetaket.