Motorcykelförsäkringar

De flesta tycker att det är svårt att välja när man ska teckna en försäkring. Det är svårt att hitta rätt försäkring och också svårt att veta vilken nivå man ska välja, och det gäller oavsett vad det är för typ av försäkring man ska ha. Det finns många försäkringsbolag på marknaden och vart och ett av dem bjuder på ett stort utbud av försäkringar. Det gäller alltså att både hitta ett försäkringsbolag man känner sig trygg med, och att hitta den rätta försäkringen för det speciella ändamålet. Har du förverkligat drömmen och köpt en motorcykel, till exempel, vill du givetvis ha den försäkrad så att du kan få ersättning om något oförutsett händer.

skyldig att ha en trafikförsäkring

Du vet säkert att du, som motorcykelägare, är skyldig att ha en trafikförsäkring, precis som alla som äger en bil, eller annat fordon, är. Men, med enbart denna försäkring får du ju ingen ersättning för skador på din motorcykel eller dina ägodelar om du råkar ut för en olycka. Visserligen kan du få ersättning för sådana skador om du blir påkörd av någon, för då är det dennes trafikförsäkring som träder in. Men, för att du ska kunna vara på den säkra sidan, och även få ersättning vid stöld, brand eller andra skador som inte orsakas av en trafikolycka, behöver du ha en särskild motorcykelförsäkring. Och för att hitta den rätta försäkringen för just dig och din cykel måste du hitta rätt i djungeln av försäkringar.

Varierande villkor på motorcykelförsäkringar

Motorcykelförsäkringar hittar du hos de försäkringsbolag som erbjuder trafik- och bilförsäkringar. Här finns försäkringar för alla typer av fordon. En motorcykelförsäkring är uppbyggd på i stort sett samma sätt som en bilförsäkring. Det innebär att du får välja mellan två olika försäkringsnivåer, som vanligtvis kallas helförsäkring och halvförsäkring. Den största skillnaden mellan en hel- och en halvförsäkring är att helförsäkringen utöver de andra delarna också omfattar vagnskada. Du kan också teckna olika tilläggsförsäkringar för att få ditt försäkringsskydd exakt så som du vill ha det.

Vilken försäkring du ska välja

Innan du bestämmer dig för vilken försäkring du ska välja, är det bra att göra en ordentlig jämförelse. Enklast gör du det genom att titta på försäkringarna här, på nätet. Här finns alla försäkringarna samlade på ett ställe och kan få en bra överblick, vilket är en förutsättning för att kunna göra en jämförelse. Titta i första hand på försäkringsvillkoren, så att du ser vad som ingår i de olika försäkringarna.

Även om de flesta hel- och halvförsäkringar kan se likadana ut vid första anblicken, kan det finnas variationer. Och även om de kan se små ut kan de vara avgörande för din ersättning om du råkar illa ut. Alla motorcykelförsäkringar kan kompletteras med olika tillägg för att ge ett utökat skydd. Utökad olycksfallsförsäkring, utökat hyrbilsskydd och utökad tillbehörsförsäkring är bara några exempel på de tillägg du kan välja på. Men, även tilläggsförsäkringarna kan variera från bolag till bolag, vilket du ser när du gör din jämförelse. Gör också en prisjämförelse för att få den bästa försäkringen till det bästa priset.